Fotograferen op reis met een spiegelreflex

Fotografie op reis is anders dan fotografie wanneer je thuis bent en gewoon kan werken met al je spullen. Alles meenemen is op reis voor sommigen geen probleem en voor anderen gewoon niet mogelijk. Wanneer je met een simpel en compact point-en-shoot fototoestel foto's maakt, is het gemakkelijk om deze mee te nemen. Wanneer je echter een grote en uitgebreide set voor de spiegelreflex hebt dan wordt het allemaal wat lastiger. Ik fotografeer helaas nog niet heel erg lang serieus, vroeger deed ik alles met een simpel fototoestel. Tegenwoordig vind ik een aantal mooie foto's hebben toch wel erg prettig!

Mijn spiegelreflex

Ik gebruik meerdere spiegelreflex camera's, allemaal van canon. Daarnaast gebruik ik uiteraard ook allerlei lenzen en verschilt dit nogal per vakantie wat ik mee neem. Ook moet er uiteraard een goed statief, een goed balhoofd en nog veel meer mee, waardoor ik vaak ontzettend veel mee wil nemen terwijl dit soms helemaal niet gaat. Mijn spiegelreflex en alles daaromheen bestaat uit de volgende "belangrijke" onderdelen:

 • Canon 400D en 350D als reserve camera's
 • Canon 7D als eerste camera voor wildlife fotografie
 • Canon 5D mark ii als landschaps-, portret- en stadcamera
 • Tamron 150-600 als belangrijkste wildlife fotografie lens
 • Sigma 18-200 als veelzijdige reislens
 • Een oudere 35-80 Canon lens
 • Canon 50mm f1.8
 • Statief en balhoofd van manfrotto.
 • Monopod en balhoofd van sirui
 • Een aantal oudere manuele lenzen voor stadsfotografie (primes)
 • Canon 100mm macro - sinds kort nieuw!

Spiegelreflex op reis

Met een aardige hoeveelheid spullen al in mijn backpack en al redelijk een idee in mijn hoofd hoe mijn vakantie er uit ziet, ga ik me verder verdiepen in wat ik echt nodig ga hebben. Voor een natuurreis neem ik uiteraard mijn Tamron 150-600 mee, maar wanneer ik alleen steden zie dan denk ik er niet eens over na om deze lens mee te nemen. Niet alleen omdat ik hem niet ga gebruiken, maar ook omdat het een relatief dure lens is en ik geen risico wil lopen.

Vrijwel altijd neem ik in ieder geval een universele lens mee, niet de beste kwaliteit, maar toch ben ik er erg gelukkig mee. Een universele lens is alles van 18mm tot 28mm en die dan doorloopt naar bijvoorbeeld 70mm of verder. Enigszins afhankelijk uiteraard van wat je wilt fotograferen. Ik heb voor mezelf de tamron 18-200 aangeschaft omdat het een lichtgewicht lens is en ik deze gemakkelijk mee kan nemen naar bijvoorbeeld Thailand of Maleisië. Vrijwel al mijn foto's in Thailand en Maleisië zijn ook met deze lens gemaakt! Het meenemen van bijvoorbeeld de grote tamron 150-600 was toen niet mogelijk, ook al wist ik dat ik veel natuurparken zou gaan bezoeken!

Meestal neem ik 2 body's mee: mijn Canon 7D en mijn Canon 5D mark ii. Wel vrij zwaar, maar meestal neem ik er maar één van beide mee wanneer ik ga wandelen of iets dergelijks, waardoor het gewicht enigszins binnen de perken blijft. Wat overigens niets zegt over of het altijd even handig is, want een gestolen body kan erg duur zijn.

Kwailiteitsfoto's op reis krijgen

Kwaliteitsfoto's op reis krijgen kan eigenlijk alleen wanneer je de beste spullen meeneemt die je hebt. Toch is dit niet altijd ideaal, want je wilt wel enigszins voorzichtig zijn en je wilt meestal ook niet te veel spullen mee nemen op reis. Een goede foto is afhankelijk van een aantal factoren: de camerabody, de lens die erop ligt en je eigen kwaliteiten. Bij je eigen kwaliteiten kan ik je niet helpen, maar ik kan je wel advies geven qua camera. Probeer vooral te kijken naar wat je echt gaat gebruiken! Bedenk je wat voor foto's je wilt maken en neem uitsluitend die spullen mee. Probeer ook niet te bezuinigen op kwaliteit: je hebt meer aan een lens die goede kwaliteit levert en je veel gebruikt dan aan een lens die matige kwaliteit levert.

Een truc hiervoor is om vooral prime lenzen aan te schaffen van betere merken. Prime lenzen zijn lenzen met een vaste brandpuntsafstand, maar dit is voor reisfotografie niet handig. Probeer daarom juist te kijken naar de topserie van zoomobjectieven. Als voorbeeld: de 70-200mm van Canon en Nikon. Of de 24-70 van canon bijvoorbeeld. Mocht je het geld daarvoor niet hebben - wat logisch is - probeer dan een goede all-round zoomlens te kopen. Spendeer bijvoorbeeld liever wat meer geld aan een goede 18-200mm lens dan aan een goede body. Zelf heb ik het geld niet voor de duurste spullen, vandaar dat ik ga voor hoogwaardige vervangers. Primes zijn bijna geen optie vanwege het gewicht, maar een simpele 50mm neem ik nog wel graag mee!

Het juiste seizoen kiezen

Fotografie is eigenlijk het schrijven met licht. Hoe zachter het licht hoe zachter (en dus minder scherp) de foto's. Daarom is het kiezen van een goed seizoen erg belangrijk! Ik wist toen ik afgelopen zomer naar Thailand en Maleisië ging dat ik niet in het ideale seizoen terecht zou komen. Er zouden geregeld regenwolken zijn en het zou een groot deel van de dag bewolkt zijn. Nu had ik ook nog eens een beetje extra pech dat het inderdaad ontzettend slecht weer was: maar op de momenten dat de zon doorbrak heb ik een paar prachtige foto's kunnen maken!

Toen ik echter in Zuid-Afrika was in 2014 was ik er in de Zuid-Afrikaanse winter en dus het droge seizoen zonder bewolking. Door de zon in de ochtend en avond krijg je bijna gegarandeerd een aantal mogelijkheden om prachtige foto's te maken! En of dit dan van een prachtige leeuw is op de savanne van het Krugerpark of een mooie impala, dat maakt dan bijna niks meer uit, alhoewel een leeuw zien natuurlijk altijd leuk is!

Het seizoen bepaalt uiteindelijk - samen met je eigen vaardigheden - sterk hoe goed je foto's van je reis gaan worden. Wanneer je goed licht hebt op de momenten dat je wilt/kan fotograferen dan scheelt dit veel en een seizoen maakt hierin heel veel uit! Mijn tip: kies voor het seizoen met gemiddeld de meeste zonuren - behalve als dat om bepaalde redenen niet gaat. Wanneer je bepaalde dingen wilt zien, ben je soms gebonden aan bepaalde periodes. Probeer dan vooral ook gebruik te maken van het licht wanneer dit mooier is.