Budget voor Europa

Europa is het continent met enkele van de grootste prijsverschillen tussen de verschillende landen. Sommige landen kosten ongeveer 20 euro per dag, terwijl andere landen meer dan 75 euro per dag kunnen kosten. Een juist budget voor Europa samenstellen is echter vrij gemakkelijk. Er is op internet veel informatie te vinden over de verschillende kosten per land en veel mensen gaan op vakantie in Europa. Europa is voor Nederlanders en Belgen een van de makkelijkst te bereiken en te bereizen continenten, onder andere omdat het openbaar vervoer zeer goed geregeld is en er met de eigen auto simpel gereden kan worden. Ook de vliegtickets zijn erg goedkoop en de kosten kunnen gemakkelijk beperkt worden, omdat kamperen, zelf koken en met de eigen auto rijden vrijwel overal mogelijk is. Europa zelf is in principe namelijk helemaal geen goedkoop continent, maar doordat er op veel kosten bespaard kan worden, is Europa een van de goedkoopste continenten voor Nederlanders.

Budget voor Europa

Een budget voor Europa samenstellen is van een groot aantal dingen afhankelijk. Onder andere is belangrijk om te kijken naar de overnachtingen, de kosten van vervoer en voedsel en te kijken naar de overige kosten. Europa is een continent waar veel Nederlanders en Belgen in het buitenland te vinden zijn. Europa is ook een van de goedkoopste continenten. Vliegen binnen Europa kost voor bijna alle bestemmingen maximaal 200 euro, zelfs in het hoogseizoen. Daarnaast kan je door Europa reizen met de trein voor maar iets minder dan 400 euro per maand. Autorijden door Europa kost je behalve brandstof - die in geheel Europa relatief duur is - ook geld aan tolwegen, maar je betaalt niet voor visumkosten.

Het budget dat nodig is in Europa voor voedsel, vervoer en overnachtingen kan echter nog zeer sterk verschillen, omdat de prijsverschillen tussen de landen erg groot is. In Finland betaal je al vrij snel veel geld voor een simpel hutje, wat te eten in een restaurant en voor een volle tank. In Portugal echter, betaal je in verhouding zeer weinig. Je betaalt een aantal euro per nacht voor een goede overnachting, uit eten gaan kost er ongeveer tien euro en een benzine is verhoudingsgewijs veel goedkoper.

Er valt niet te stellen dat er een bepaald budget nodig is in Europa, omdat het heel erg per regio verschilt. Daarom is het ook belangrijk om goed in te lezen, zodat je niet opeens voor een verrassing komt te staan. Over het algemeen is voornamelijk Oost-Europa erg goedkoop, is Zuid-Europa goedkoop tot goed betaalbaar, is West-Europa ongeveer gelijk aan het prijsniveau van Nederland is is Noord-Europa duur.

kosten per dag in Europa

De kosten per dag in Europa zijn ook bijna alle kosten die er in principe gemaakt worden. Deze kosten zijn te verdelen in de vier volgende categorieën:

  • Kosten voor vervoer
  • Kosten voor voedsel
  • Kosten voor overnachtingen
  • Overige kosten

Voor geheel europa geldt over het algemeen dat de gemiddelde kosten vrij laag kunnen liggen, alhoewel het aan de kuststreken soms onmogelijk is om kosten te vermijden. Zeker in het hoogseizoen, de zomer, lopen de kosten sterk op. De gemiddelde kosten per dag variëren sterk van gebied tot gebied en zelfs 10 kilometer kan een wereld van verschil betekenen qua kosten. Een juist budget voor Europa bepalen kan door alle omstandigheden wel veel tijd kosten. In de meeste landen is het echter mogelijk om voor ongeveer 25 euro per dag goed rond te komen, zo lang je maar de juiste voorbereidingen treft. De kosten per dag variëren ook binnen een land geregeld, waardoor het enigszins onduidelijk kan zijn voor geheel Europa. Die 25 euro per dag is echter een mooie richtlijn die zeker haalbaar is over de strekking van een aantal weken.

Goedkoop Europa

Behalve dat Europa al niet duur hoeft te zijn, kan het nog veel goedkoper. In Europa zijn namelijk gigantisch veel reizigers te vinden die, stuk voor stuk, allerlei verschillende landen en plaatsen bezoeken zonder veel geld uit te geven voor de reis of de overnachtingen. Dit kan door te liften en te gaan couchsurfen, wat heel gebruikelijk is onder de jongere reizigers die weinig geld hebben. Op deze manier is het mogelijk om de kosten voor vervoer en overnachtingen uit te sparen en voor minder dan 10 euro per persoon per dag op reis te zijn. Een andere optie is om te gaan liften en te overnachten in een tent, zodat je niet hoeft te gaan couchsurfen.

Verder valt er zeer goed te besparen op het voedsel en op de overige kosten. Vrij kamperen, couchsurfen, liften en zelf koken drukken enorm de kosten, waardoor een vakantie in Europa uiteindelijk extreem goedkoop wordt, zelfs goedkoper dan een gemiddelde vakantie in Zuid-Oost Azië, waar enkele van de goedkoopste reislanden ter wereld liggen.