Budget en kosten Tanzania

Samen met Kenia en Zuid Afrika is Tanzania één van de populairste landen in Afrika. Niet alleen is Tanzania bekend vanwege de hoogste berg van Afrika, de Kilimanjaro, maar ook vanwege de talloze bezienswaardigheden die het land biedt. Van prachtige safari's, tot de uiterst stille stranden van Zanzibar. Een budget voor Tanzania opstellen en hierbij rekening houden met de kosten in Tanzania is echter erg belangrijk, om een duidelijk beeld te krijgen of de reis richting Tanzania wel mogelijk is. Het land zelf is goedkoop tot zeer goedkoop te noemen, maar de kosten in Tanzania voor safari's en op Zanzibar liggen vaak veel hoger dan de rest van de kosten. Dit is te wijten aan het feit dat de overheid van Tanzania extra geld vraagt voor de entree van nationale parken en de hoge kosten in de parken. Zanzibar is vrij duur, omdat alles geïmporteerd moet worden. Een gemiddeld budget voor een dag in Tanzania, buiten Zanzibar en safari's om, ligt tussen de 15 en de 25 euro, afhankelijk van de gewenste luxe. Kamperen en zelf koken is goed te doen in Tanzania en kost vrij weinig, waardoor het budget en de kosten voor Tanzania erg laag kunnen blijven.

Budget en kosten per dag in Tanzania

Tanzania is, buiten de nationale parken en Zanzibar om, één van de goedkoopste landen van heel Afrika. Een gemiddeld dagbudget in Tanzania ligt tussen de 15 en de 25 euro en de kotsen in Tanzania kunnen tot een minimum beperkt worden. Net zoals in de alle landen ter wereld, geldt voor Tanzania ook dat er vier grote kostenposten zijn:

  • Kosten voor vervoer
  • Kosten voor overnachtingen
  • Kosten voor voedsel
  • Overige kosten

In Tanzania liggen vrijwel alle kosten vrij laag, behalve de overige kosten. Dit heeft te maken met de safari's, boottochten en bijzondere plaatsen die te zien zin in Tanzania. De lokale bevolking is vrij arm, waardoor de prijzen voor de niet luxe dingen ook vrij laag liggen, maar de prijzen voor safari's en dergelijke zeer hoog liggen. Reken voor een algeheel budget, gedurende de gehele reis, op ongeveer 50 euro per persoon per dag. Dit is inclusief alle kosten die ter plekke gemaakt worden, maar exclusief internationale vliegtickets.

Kosten voor vervoer

De kosten in Tanzania voor vervoer liggen extreem laag. Het is namelijk goed mogelijk, en zelfs aan te raden, om met de bus het hele land door te reizen. Een busticket kost nagenoeg nooit meer dan 20 euro en dan zit je al minimaal een dag in de bus. Wel zijn taxi's, privé taxi's, huurauto's en privé auto's een stuk duurder. Een streefbedrag voor een busrit is dat het één euro per uur rijden kost, alhoewel dit nog wel eens iets hoger uit wil vallen bij korte busritten. Voor (huur)auto's liggen de kosten veel hoger. Zelf een auto huren kost al snel ongeveer 75 euro. Een huurauto inclusief chauffeur kost tussen de 75 en de 125 euro per dag voor een auto van 4 tot 6 personen. In het hoogseizoen liggen de kosten voor huurauto's en auto's met chauffeurs echter nog hoger en kan het oplopen tot ongeveer 200 euro per auto per dag.

Alhoewel het niet nodig is, kiezen veel mensen er voor om een chauffeur in te huren voor de huurauto, omdat de chauffeur de lokale taal spreekt, de weg weet en weet hoe de overige weggebruikers normaal gesproken rijden. Daarnaast scheelt het vaak erg veel snelheid en is het een goede stimulans voor de lokale economie. In Tanzania is het wel goed mogelijk om zelf te rijden, alhoewel het verkeer er wel totaal anders is als in Nederland.

Kosten voor overnachtingen

Overnachtingen in Tanzania variëren van heel goedkoop tot extreem duur. Het budget in Tanzania kan echter enigszins laag worden gehouden, door gemakkelijk te besparen op de kosten ter plekke gemaakt. Een gemiddelde kampeerplek, met een eigen tent en eigen voorzieningen, kost tussen de 2 en de 8 euro, afhankelijk van de locatie en de omgeving. Een kampeerplek vlakbij of in een nationaal park kost (veel) meer dan een kampeerplek verder weg van een mooie locatie. Kampeerplekken in de nationale parken zijn overigens vaak nog een stukje duurder dan 8 euro en kosten soms wel 20 euro per persoon. Het is verstandig om, bij het opstellen van je budget voor Tanzania, rekening er mee te houden dat je niet alleen kan kamperen, omdat er niet overal campings zijn. Gelukkig zijn er in Tanzania tal van hostels, hotels, dorms en andere overnachtingsplekken waar goed gebruik van kan worden gemaakt.

De goedkope dorms zitten meestal vooral in de grote steden en vlakbij de grote toeristische plekken. Bij een dorm slaap je met een groot aantal mensen op één kamer, waardoor de kosten laag kunnen worden gehouden. Een overnachting in een dorm kost vaak tussen de 3 en de 10 euro, alhoewel dit ook wel eens goedkoper of duurder kan uitvallen. Hostels zijn vrijwel overal te vinden, van het diepe binnenland tot aan Zanzibar, en kosten tussen de 10 en 25 euro gemiddeld voor een tweepersoonskamer. Ook dit is enigszins afhankelijk van de locatie en de bereikbaarheid van het hostel. Op Zanzibar is het verstandig om te kijken waar het hostel precies ligt en wat het hostel biedt. Sommige hostels bieden namelijk het ontbijt er gratis bij en liggen direct aan zee, waar andere hostels geen ontbijt bieden en ver van zee liggen. Het hostel dat minder biedt is vaak goedkoper (2-5 euro ongeveer per nacht) maar die kosten kunnen er extra bij komen voor het ontbijt en de slechte bereikbaarheid. Direct naast de safariparken liggen vaak ook hostels, maar deze zijn soms twee tot drie maal zo duur.

Overnachtingen in safariparken, zoals het populaire serengeti, kosten vaak veel meer dan overnachtingen (net) buiten het safaripark. Alhoewel overnachtingen vaak inclusief zijn in safaritochten, die als geheel kunnen worden geboekt op bijna elke straathoek, is het wel goed om dit te beseffen en er rekening mee te houden. Een tented camp in een safaripark is redelijk duur en kost, net als in Kenia, ongeveer 100 tot 750 Amerikaanse dollars inclusief alle kosten. Dit is dan per dag en per persoon. In het hoogseizoen (juli en augustus) liggen de kosten aanzienlijk hoger dan in het laagseizoen (april-juni). In het hoogseizoen is het wel mogelijk om voor ongeveer 200 Amerikaanse dollar te verblijven in een tented camp. Inclusief eten, slaapzakken, rondritten door het park, maar exclusief (dure) drank en fris.

Kosten voor voedsel in Tanzania

Voedsel is in Tanzania zeer goedkoop te verkrijgen en voor slechts enkele euro's is het mogelijk om in Tanzania goed en veel te eten. Eten kan in Tanzania op straat, je kan het zelf koken of je gaat naar een restaurant. Zelf koken is goed te doen en absoluut het goedkoopste. Zelf koken of goedkoop uit eten kan voor ongeveer 5 tot 10 euro per dag, maar dan heb je weinig luxe. Dit is wel een goed gemiddeld budget in Tanzania voor eten, als je het gewend bent en/of je goed aan kan passen. Mocht je iets meer luxe willen ligt het budget al snel hoger.

Op safari ligt dit meestal iets anders, omdat er dan ofwel voor je gekookt wordt ofwel je echt alles zelf moet doen. Bijna alle organisaties bieden eten en drinken inclusief bij een safari, maar nog niet alle organisaties doen dit. Bekijk dus ook goed de voorwaarden voor je op reis gaat en bedenk je goed of die (minimale) besparing het voor jou waard is om elke dag zelf te moeten koken.

Overige kosten in Tanzania

De overige kosten in Tanzania liggen voornamelijk vrij hoog doordat Zanzibar veel (relatief dure) uitstapjes kent en omdat safari's zeer prijzig zijn. Alhoewel Tanzania niet heel erg veel extra kosten kent, zijn de extra kosten die er zijn wel zeer prijzig. Een tochtje op Zanzibar voor één dag naar een leuke plek of een dagje snorkelen kost tussen de 35 en de 50 euro per persoon, enigszins afhankelijk van het seizoen en de drukte. Een dag safari kost tussen de 150 en 200 dollar per persoon per dag als minimum, hierover hieronder iets meer. Langdurige boottochten kosten iets meer, ongeveer 150 tot 200 euro per dag, maar dit is dan wel vaak inclusief alles. Voor de rest zijn er wel enkele kleine dingen die geld kunnen kosten, maar meestal zijn het dan hooguit enkele euro's.

Kosten van Safari's

Een safari is, in bijna elk Afrikaans land, heel erg duur. Tanzania en Kenia zijn echter de duurste landen voor een safari, omdat ze enkele van de meest bezochte en grootste parken kennen. Een safari in Tanzania kost ongeveer evenveel als een safari in Kenia, tussen de 150 en de 200 dollar per persoon per dag. Om de kosten voor een safari enigszins te drukken is het ook een mogelijkheid om in het natte seizoen te gaan, wanneer het laagseizoen er is - april tot juni. Verder kan het veel geld schelen als je in Tanzania zelf op zoek gaat naar een safari en zelf naar binnen stapt bij een lokaal reisbureau. Dit scheelt jou commissie en ze proberen nog de laatste jeeps enigszins aan te vullen.

Houdt er bij een safari wel rekening mee dat een (grote) groep soms wel goedkoper is, maar niet altijd een betere ervaring biedt. Het kan namelijk afbreuk doen aan de beleving, terwijl een safari voor veel mensen een eenmalig iets is. Je maakt wel hetzelfde mee, maar het is niet speciaal afgestemd op jouw wensen en je moet je aanpassen aan de groep.

Een realistisch dagbudget opstellen voor Tanzania

Zoals reeds gezegd is een safari ongelooflijk duur en dit bepaalt ook in verregaande mate hoe duur een vakantie naar Tanzania nou echt is. Een dag zelf wat rondkijken en niks bijzonders doen is gewoon ontzettend goedkoop, maar een dag safari is nou eenmaal ontzettend duur. Ook hangt het er uiteraard van af hoe goed je kan onderhandelen en wat voor safari je wilt gaan doen. Kamperen is (vele malen) goedkoper dan luxe overnachtingen, maar je moet wel goed kunnen slapen.

Probeer daarom van tevoren op te stellen wat voor jou belangrijk is en hoe veel luxe je wilt. In Tanzania kan je fors veel op je kosten van vervoer besparen wanneer je met een grote groep reist, maar dit kan iets minder uitnodigend zijn. Reken op ongeveer 50 euro per dag inclusief safari's wanneer je niet te veel en te lang op safari gaat.