Budget en kosten Kenia

Kenia is één van de populairste landen voor een safari in Afrika, samen met Tanzania en Zuid Afrika. Toch vermijden veel mensen Kenia als ze op vakantie gaan en kiezen ze eerder voor Zuid Afrika in verband met de kosten. Toch wordt Kenia samen met Tanzania nog steeds gezien als safari land bij uitstek. Hierdoor kunnen de prijzen hoog blijven en ligt het budget voor Kenia relatief hoog. Kenia is een land dat van zichzelf zeer goedkoop is, maar de toeristische plekken maken het land extreem duur. Een gewone vakantiedag kost tussen de 15 en de 20 euro, maar een dag safari kost al gauw 200 euro. Een goedkoop land is Kenia in ieder geval wel, maar de safari's en toeristische trekpleisters helaas niet. Een gemiddelde dag in Kenia kost ongeveer 50 euro per persoon per dag, alhoewel dit altijd nog afhankelijk is van de invulling van de vakantie. Safari's maken de vakanties over het algemeen zeer prijzig en vooral de accommodaties en de safari's bepalen de uiteindelijk kosten in Kenia. Reken voor een gemiddelde dag op safari op een budget van ongeveer 150 tot 200 euro per persoon inclusief de overnachting!

budget en kosten per dag voor Kenia

Voor Kenia geldt, net zo goed al voor elk ander land, dat het vier standaard kostenposten kent waar men geld aan kwijt is:

  • Vervoer
  • Overnachtingen
  • Voedsel
  • Overige kosten

Deze vier punten geven eigenlijk aan waar men allemaal geld aan kwijt is. De eerst drie punten, vervoer, overnachtingen en voedsel, zijn in Kenia heel goedkoop. De overige kosten lopen echter hard op, zeker bij een safari of een andere populaire toeristische activiteit. Een goed streefbedrag voor de kosten buiten de safari om is om en nabij de 15 tot 20 euro per dag. Overnachtingen zijn overal goed betaalbaar, er kan zelfs op veel plekken gekampeerd worden. Het openbaar vervoer is erg goedkoop en uit eten gaan kost slechts enkele euro's per dag voor alle maaltijden.De overige kosten zorgen er elke dag echter voor dat het totale budget flink omhoog moet gaan. Alhoewel je niet elke dag iets zal gaan doen en soms rustdagen in zal plannen, kost het - gemiddeld over alle vakantiedagen - zo een 30 euro per dag.

Kosten voor vervoer in Kenia

Om van plaats naar plaats te gaan is er een vorm van vervoer nodig. In Kenia kan dit met het openbaar vervoer, welke vooral bestaat uit bussen, of met een (huur)auto. Beide opties worden veel gebruik van gemaakt binnen Kenia, enigszins afhankelijk van het reisplan en de tijd die de reizigers hebben. Een busrit dwars door het land heen is zeer goedkoop te noemen. Van het ene uiteinde naar het andere uiteinde van het land kost het ongeveer 20 tot 30 euro voor een busrit. Je zit kan dan bijna een dag in de bus zitten. Een richtlijn in Kenia is dat je ongeveer één euro per uur betaalt bij een busrit, alhoewel dit op de kortere afstanden niet helemaal klopt. Een huurauto is echter veel duurder en vaak wordt er ook nog een chauffeur bij gehuurd, in verband met het spreken van de lokale taal en de manier van rijden. Een gewone huurauto, zonder chauffeur kost al 75 euro per dag. Op dat moment heb je nog geen auto met vierwielaandrijving of enige andere echte luxe. Daarom kiezen veel mensen er voor om georganiseerd te reizen of met een huurauto met chauffeur. Dit kost vaak ongeveer even veel en biedt je meer de ultieme safari ervaring. Een huurauto met chauffeur kost tussen de 75 en de 125 euro per auto voor 4 tot 6 personen, alhoewel dit in het hoogseizoen (juli-augustus, wanneer de grote trek plaats vindt) op kan lopen tot 200 euro per dag voor een huurauto inclusief chauffeur en een aantal kilometers per dag.

Kosten van overnachtingen in Kenia

Kenia is één van de goedkoopste landen wat betreft overnachtingen en al helemaal als we het vergelijken met andere landen in Afrika. Een gemiddelde kampeerplek met een eigen tent kost tussen de 2 en de 7 euro. Dit is grotendeels afhankelijk van hoe toeristisch het gebied is. Een campingplek vlakbij een safaripark zal namelijk rond de 7 euro kosten, waar een gemiddelde campingplek in het binnenland zonder noemenswaardige bezienswaardigheden veel goedkoper is en rond de 2 euro per persoon zal kosten. Het is wel verstandig om met de verschillende kosten rekening te houden als je het budget voor Kenia opstelt. Mocht kamperen geen optie zijn, dan zijn er in Kenia ook tal van dorms, hostels en hotels waar een goede overnachting geboekt kan worden voor een redelijke prijs.

Dorms zitten in het algemeen in de grote steden en de populaire (kust)gebieden. Een overnachting in een dorm kost amper meer dan een campingplek en kost tussen de 3 en de 10 euro, afhankelijk van waar de kamer is gelegen en hoe luxe het is. Hostels zijn bijna overal wel te vinden, maar kosten dan ook iets meer. Vaak valt een tweepersoonskamer te boeken voor ongeveer 10 tot 20 euro per kamer, alhoewel dit direct naast de safariparken vaak dubbel zo duur is. Het is goed om in je budget voor Kenia rekening er mee te houden dat je enkele overnachtingen in een hostel of dorm zal maken!

Overnachtingen in safariparken kosten vaak nog een beetje meer dan een gemiddelde overnachting, omdat ze gelegen zijn midden in de nationale parken en ze duizenden toeristen trekken per maand. Mensen gaan speciaal voor deze parken naar Kenia, waardoor de hoofdprijzen gevraagd kunnen worden. In de safariparken zijn er vaak een aantal opties om te overnachten: in een tented camp (een kamp met vooraf opgezette tenten) of een lodge of een huisje. De tented camp is het goedkoopste en kost (inclusief eten) tussen de 100 Amerikaanse Dollar en de 750 Amerikaanse Dollar, afhankelijk van de locatie in het park en de opties die inclusief zijn. In de safariparken zijn vooral de tented camps gebruikelijk om in te overnachten, alhoewel er her en der ook wat andere overnachtingsmogelijkheden zijn. Deze lodges kosten vaak ongeveer evenveel als de tented camps in het park.

Kosten voor voedsel in Kenia

Kenia is een zeer goedkoop land als we kijken naar de kosten voor voedsel. De kosten in Kenia voor voedsel liggen extreem laag en uit eten gaan is enorm goedkoop. Ook eten op straat is zeer goed betaalbaar en wat te eten of te drinken kopen in een barretje kost slechts enkele euro's. Allerlei drankjes, waaronder frisdrank, bier en wijn, kost minder dan een euro en valt in bijna elk restaurant wel te verkrijgen. Ook valt er veel in de supermarkt te halen, van rijst en brood tot frisdrank en chips. Reken voor een gemiddeld budget op de 5 tot 8 euro per dag, alhoewel dit regelmatig ook goedkoper of duurder uit kan vallen, afhankelijk van de luxe. Tijdens de safari is voedsel vaak inclusief in de prijs, waardoor dit wel van de kosten van de safari afgehaald kan worden.

Een goed budget in Kenia voor voedsel ligt dus rond de 5 en de 8 euro. Met dit budget kan je in principe elke dag zelf koken of uit eten, zo lang je het maar niet al te luxe maakt. Op safari is het eten vaak inclusief en vaak hoort ook al het drinken er al bij, met uitzondering van alcoholische drankjes. Bespreek dit wel van tevoren goed door bij de reisorganisatie of de touroperator waar je de safari boekt, want anders kunnen deze kosten flink hoger uitvallen.

Overige kosten in Kenia

Kenia kent relatief maar weinig extra kosten. Veel toeristische gebieden zijn wel duurder, maar brengen voor de rest maar weinig extra kosten met zich mee. Een boottochtje op zee of over een rivier kan echter, naast de safari's, wel een flinke kostenpost zijn. Een boottocht gedurende een gehele dag kost ongeveer 75 euro per persoon. Je gaat dan dolfijnen kijken, zoekt naar walvissen en gaat op een aantal plekken snorkelen. Ook gehele boottochten met overnachtingen in een hotel zijn mogelijk, deze kosten minimaal tussen de 200 en de 250 euro per kamer per nacht. Hier komen dan soms nog wel kosten voor eten bij.

De kosten van safari's

Kenia kent, dankzij de safari's, flink wat extra kosten. De kosten voor een goedkope - maar kwalitatief hoogwaardige - safari in een populair park zoals Masai Mara nationaal park, kost rond de 150 tot 200 Amerikaanse Dollar per persoon per dag. Dit is dan wel inclusief alle kosten ter plekke - met uitzondering van de fee die voor het nationale park wordt gerekend - en soms zelfs inclusief een nationale vlucht van bijvoorbeeld Nairobi naar Masai Mara. Dit houdt dan wel in dat je ter plekke op zoek gaat naar een safari en het daar ook allemaal regelt. Dit kost wel tijd in Kenia, maar scheelt soms honderden euro's per persoon, wat een enorme besparing inhoudt.

Houdt er rekening mee dat met een grote groep mensen op safari gaan vaak wel goedkoper is, maar ook minder persoonlijk is. Je krijgt wel dezelfde uitleg, maar kan niet bepalen wanneer er weer gereden moet worden en hoe laat je precies wilt eten. Al met al is het soms daarom ook verstandig om net iets meer te betalen, zodat je wel die unieke ervaring mee kan maken.

Een realistisch dagbudget opstellen voor Kenia

Kenia is bijna een raadsel qua budget en dit komt grotendeels door de safari's. Wanneer je echt gaat voor de dieren en (luxe) safari's wilt, dan ben je veel meer kwijt dan wanneer je "slechts" op eigen houtje door de bergen gaat wandelen. Ook wanneer je goedkopere safari's of last-minute safari's probeert te doen, dan ben je goedkoper uit dan bij de ultra-luxe safari's. Kamperen op safari is natuurlijk goedkoper dan een luxe hotel!

Probeer daarom te bepalen hoe veel luxe jij wilt en wat jij belangrijk vindt. Normaal gesproken is een budget van 15 tot 20 euro toereikend als je het goedkoop houdt. Wil je meer luxe betaal je hier uiteraard voor. Safari's maken een vakantie nou eenmaal duurder, maar maken het ook een stuk onvergetelijker!