Budget en kosten Cambodja

Cambodja is een land dat vooral beroemd is om twee steden: Phnom penh en Siem reap. Deze twee steden stromen bijna over van de culturele highlights en herbergen onder andere de gigantische Angkor wat tempel. Behalve deze twee steden heeft Cambodja gelukkig nog veel meer te bieden, zon, zee en strand is ook aanwezig. Zelfs natuur is aanwezig in het prachtige Cardamom gebergte en dat alles voor een hele schappelijke prijs.

Net zoals in Laos, Thailand en Vietnam is het in Cambodja vrij gemakkelijk om minder dan 25 euro per persoon per dag uit te geven. Cambodja is zelfs het goedkoopste land van deze vier landen (die vaak gecombineerd worden) en het is hier goed mogelijk om voor slechts 20 euro één dag goed rond te komen.

Kosten per dag in Cambodja

Zoals gezegd is Cambodja een goedkoop land. Het is zelfs één van de goedkoopste landen ter wereld. Slechts enkele landen, zoals India, Sri Lanka en Ethiopië zijn goedkoper dan Cambodja. De kosten per dag in Cambodja liggen normaal gesproken zo tussen de 20 en de 25 euro, maar het is goed mogelijk om voor minder dan 20 euro per dag hier een goede tijd te hebben. Dit is echter sterk afhankelijk van je dagelijks patroon qua uitgaven en de kosten in Cambodja die hiermee automatisch verbonden zijn.

Cambodja kent - net als ieder ander land - vier kostenposten, waar je soms veel en soms weinig geld aan kwijt bent. Het hangt af van het gebied, de reisperiode, de gewenste luxe en het aantal reizigers waar je onderdeel van uit maakt. De kostenposten zijn:

  • Kosten van vervoer in Cambodja
  • Kosten van overnachtingen
  • Kosten van voedsel
  • Overige kosten in Cambodja

Deze kosten dekken uiteindelijk alle kosten in Cambodja. En al deze kosten zijn dus verwerkt in die 20 tot 25 euro per dag! Er hoeft niet meer apart rekening te worden gehouden voor tours en gidsen, want die zijn inclusief in deze 20 tot 25 euro per persoon per dag. Het budget in Cambodja ligt overigens soms nog lager, zeker wanneer je echt kosten probeert te besparen.

Kosten van vervoer

De kosten van vervoer in Cambodja liggen relatief gezien vrij normaal. Zeker wanneer dit vergeleken wordt met de kosten in Thailand, Laos en Vietnam is het een vrij standaard prijs die hier ook geldt. Voor de bus betaal je voor de meeste ritten zo een 10 euro per persoon, maar voor de veel kortere ritten betaal je duidelijk minder en voor de veel langere ritten betaal je duidelijk meer - tot wel 25 euro per persoon!

Gebruikelijk is het ook in Cambodja om per boot te gaan. Veel locals laten zich vervoeren op deze manier en zelfs voor toeristen is het een goede optie om op de verschillende plekken te komen. Boten zijn soms ook de enige mogelijkheid om ergens goed te komen. In Cambodja is het vooral gebruikelijk om je per boot te vervoeren over de rivier de "Mekong". Boottochten zijn niet veel duurder dan busritten voor dezelfde tijd, maar brengen je vaak wel over een minder grote afstand.

Over het algemeen is het vervoer binnen steden erg goedkoop en kost een ritje per bus of boot slechts enkele tientallen centen. Ga voor een bedrag van rond de 5 euro per persoon per dag en dan zit je in Cambodja vrij goed qua kosten voor vervoer. Bij heel kort verblijf op de verschillende plaatsen kan het iets duurder uitvallen.

Kosten van overnachtingen

In Cambodja kan je in veel verschillende soorten hostels, hotels, campings en dergelijke overnachtingen. Gebruikelijk is het echter om te overnachtingen in een hostel, een hotel of eventueel een dorm - een slaapkamer met een 6 tot 18 mensen die je niet kent. De goedkoopste optie is om te kamperen (zeer beperkt mogelijk) of om in zo een dorm te gaan slapen. Deze twee mogelijkheden kosten vaak slechts 2 of 3 euro per persoon per nacht, maar zijn ook de minst veilige en minst comfortabele opties.

Gelijk daarna komen de simpele, goedkope hostels. Deze hostels, zonder eigen badkamer, kosten gemiddeld genomen tussen de 5 en de 10 euro per persoon op basis van 2 personen. De meeste hostels verhuren namelijk alleen per kamer en het gaat heel vaak om tweepersoonskamers, waardoor de prijs relatief hoog ligt als je alleen reist. Deze simpele kamers zijn de meeste voorkomende kamers in geheel Cambodja en zijn bedoelt voor alle reizigers. Negenennegentig procent van de tijd is het geen probleem om gewoon naar binnen te lopen en een kamer te regelen, maar heel soms - als het druk is vanwege een feest of iets dergelijks - kan het lastig worden. Voor een eigen badkamer betaal je gemiddeld zo een 5 tot 10 euro per kamer extra.

Het andere uiterste is een hotel, waar je vaak minimaal 20 euro per persoon per nacht betaald op basis van 2 personen. In verhouding met Europa is dit nog steeds niet duur, maar in verhouding met een hostel is dit uiteraard een stuk duurder. Goede hotels zijn vaak nog een stuk duurder en soms betaal je meer dan 50 euro per persoon per nacht. Hierbij is dan vaak wel alles (behalve lunch en diner) inclusief, waardoor je relatief weinig tijd kwijt bent aan andere dingen en je optimaal gebruik kan maken van je vakantie.
Al met al is er vaak wel te zien dat reizigers vooral gebruik maken van hostels, vaak zonder eigen badkamer. Deze kosten gemiddeld genomen zo een 8 tot 10 euro per persoon per nacht.

Kosten van voedsel

Eten is in Cambodja, net zoals in alle andere landen in Zuid-Oost Azië, erg goedkoop! Ontbijt en lunch is goed zelf te maken, maar is ook heel erg goedkoop ergens op straat te halen. Vaak is het mogelijk om voor slechts 2 euro een goed ontbijt te hebben en hetzelfde geldt voor de lunch. Dit is dan inclusief rijst of brood en drinken. Vaak sinaasappelsap, thee of koffie met suiker.

Uit eten gaan is in Cambodja op veel verschillende manieren mogelijk. Van eten in een restaurant tot eten op straat, het is er allemaal en het zorgt juist voor die verfijnde mix van eten in Cambodja. Gelukkig zorgt het voedsel er niet voor dat de kosten in Cambodja sterk stijgen. Het budget blijft dus enigszins laag, ondanks het feit dat je eigenlijk altijd uit eten gaat. Eten op straat kan voor 1 euro maar het kan ook voor 5 euro, afhankelijk van wat je wilt. Een simpele saté van kip met wat rijst kost ongeveer 1 euro, terwijl een blikje drinken ook zoiets kost. Mocht je wat fruit er bij willen, wat lekkere hapjes en misschien een biertje ben je vaak al 5 euro kwijt en met het biertje zelfs 7 euro.

Al met al moet je voor Cambodja rekenen op maximaal 10 euro per dag. Dit is dan inclusief al het eten en drinken wat je gaat halen in Cambodja. Van het terrasje waar je een keer gaat zitten tot een restaurant tot het straatvoedsel.

Overige kosten in Cambodja

De overige kosten in Cambodja liggen over het algemeen laag, alhoewel er helaas wel een aantal dure uitstapjes zijn; zoals de Angkor Wat. Angkor Wat kost bijvoorbeeld 30 euro voor 2 dagen (wat wel het minimum is) en dit is dus al 15 euro per dag voor 2 dagen! Doorgerekend over de langere termijn is Cambodja gelukkig niet duur qua overige kosten. De kosten worden sterk beperkt doordat er maar weinig momenten zijn dat je geld uit kan geven aan dure uitstapjes of extreme sporten.

Qua musea en paleizen is vooral Angkor Wat erg duur en voor de rest is er maar weinig. Qua extreme sporten is er wel veel waar redelijk wat geld aan uitgegeven kan worden, zoals raften, bungeejumpen, kanoën en verschillende watersporten! Vaak zijn deze veel goedkoper dan in Europa, maar nog steeds betaal je zo een 30 tot 50 euro per persoon, afhankelijk van wat je gaat doen.
Reken voor de overige kosten in Cambodja op zo een 2 tot 3 euro per persoon per dag, iets meer als je ook nog een extreme sport wil doen!

Een realistisch dagbudget bepalen

Een realistisch dagbudget bepalen voor Cambodja kan lastig zijn, omdat het sterk afhankelijk is van de luxe die je wilt. Vaak blijkt dat Cambodja uiteindelijk een van de duurdere landen van Zuid-Oost Azië is, omdat het er allemaal net iets goedkoper is dan in de buurlanden. Hierdoor lijkt het alsof je veel geld bespaart, waardoor je meer uit gaat geven. Helaas heeft dit dus een tegengesteld effect en dit zorgt er voor dat Cambodja niet bekend staat als het budget land dat het wel zou kunnen zijn!

Een realistisch dagbudget voor iemand die gewoon wilt genieten en wilt ontspannen, die niet op de centen wilt letten maar wel gewoon in hostels slaapt en het lokale vervoer neemt, ligt rond de 20 tot 25 euro, enigszins afhankelijk van hoe lang je in Cambodja verblijft en hoe snel je je verplaatst.

Bij veel slapen in dorms en soms kamperen kunnen de kosten nog wat lager uitvallen en bij overnachtingen in hotels gaat het budget sterk omhoog. Probeer in Cambodja altijd om te rekenen hoe veel je uit geeft op een dag als je een beperkt budget hebt, want heel veel kleine bedragen maken één groter bedrag!