Budget en kosten Australië

Australië is een van de duurste landen ter wereld, maar is ook ongekend populair in Nederland. Er zijn slechts weinig landen waar mensen een jaar naar toe kunnen en gaan, maar Australië is er een van. Jaarlijks komen duizenden jongeren (tot 30 jaar) binnen op een working holiday visa in Australië en dit is naast de duizenden andere Nederlandse toeristen die Australië ieder jaar mag ontvangen. De outback "Down Under" is geweldig mooi, maar Australië is en blijft ontzettend duur. Een gemiddeld vliegticket richting Australië kost al gauw 1100 euro en een dag in Australië kost - inclusief huurauto - minimaal 50 euro per persoon, maar loopt al snel op tot 65 euro per persoon per dag of meer.
Australië is ontzettend duur, omdat het een goed ontwikkeld land is met hoge standaarden. De producten in de supermarkt zijn duurder dan de producten in Nederland, de brandstof - benzine, diesel en gas - is desondanks wel veel goedkoper en overnachtingsplekken zijn - zeker in de grote steden - schreeuwend duur. Ook autohuur, excursies en souvenirs zijn zeer prijzig, maar ondanks dit alles blijft Australië ongekend populair. Het budget in Australië ligt dus vanwege al deze kosten tussen de 50 en 70 euro per persoon per dag, enigszins afhankelijk van wat je wilt en hoe je je geld gaat besteden!

Kosten en budget per dag in Australië

Australië is dus een duur land en - zoals gezegd - ligt een dagbudget al snel tussen de 50 en de 70 euro. In Australië is vrijwel niets echt goedkoop en dat tikt ook gelijk door in het budget voor Australië. De kosten in Australië liggen dermate hoog dat veel jongeren kiezen voor een working holiday visa, zodat ze zowel vakantie kunnen vieren als kunnen werken in Australië. De kosten in Australië zijn onder te verdelen in vier categorieën:

  • Kosten van overnachtingen
  • Kosten van voedsel
  • Kosten van vervoer
  • Overige kosten in Australië

In Australië zijn de overnachtingen nog wel betaalbaar, mits je bereidt bent om te gaan kamperen. Er is een bekend boek - camps Australia wide - dat vol staat met campings waar je voor een appel en een ei kan staan. Mocht je niet bereidt zijn om te gaan kamperen, dan zijn overnachtingen in Australië schrikbarend duur. Ook de goedkope overnachtingen in een dorm of een hostel zijn nog steeds vrij duur. Zeker in de grote steden is het niet mogelijk om te gaan kamperen, waardoor er daar voor een simpele overnachting al snel ongeveer 20 euro per persoon moet worden betaald voor een bed. Ook tijdens de bekende feestdagen zoals "oud en nieuw" en "Australia day" wordt alles duurder.
Voedsel en vervoer is in Australië eigenlijk altijd prijzig tot duur en al met al is Australië een duur land. Wel kunnen de kosten flink beperkt worden, door minder ver te rijden, geen auto te huren en je te beperken tot de goedkope plekken. Ondanks alle mogelijke besparingen zal je dan alsnog zo een 35 tot 40 euro per dag kwijt zijn, wat uiteraard betekend dat er een fors budget voor Australië nodig is. Die 35 tot 40 euro betekend dat je serieus probeert te besparen, dus houdt hier wel rekening mee.

Kosten van overnachtingen in Australië

Zoals reeds vermeldt is kamperen de goedkoopste optie in Australië. Kamperen kan in Australië voor slechts enkele euro's per persoon per nacht, maar dan heeft de camping weinig voorzieningen. Een camping met geen tot slechts enkele voorzieningen kost tussen de 5 en de 10 euro per dag. Meer voorzieningen betaal je uiteraard een meerprijs voor - ongeveer het dubbele! Als er geen enkele camping in de buurt is, dan is het in Australië ook toegestaan om wild te kamperen, maar in stedelijk gebied mag dit absoluut niet en staat er een boete op van ongeveer honderd euro per persoon. Ga daarom ook nooit kamperen in een stad, omdat ze in steden vaak boetes uitdelen.

In een goedkoop hostel zitten of in een dorm kost na het kamperen het minste. Echter is een goedkope kamer in een hostel nog steeds vrij prijzig en kost zo een 40 euro gemiddeld per tweepersoonskamer. Een bed in een dorm kost ongeveer 10 tot 15 euro. Voor een tweepersoons kamer met een eigen badkamer betaal je ongeveer 50 tot 60 euro. Zeker eigen kamers variëren sterk in prijs, alhoewel al deze prijzen wel enigszins variëren van gebied tot gebied. Steden zijn vaak iets goedkoper ten opzichte van landelijke gebieden, terwijl er juist niet gekampeerd kan worden. Daarentegen is het bijvoorbeeld in hartje Sydney weer duurder om te overnachten!
Bij kamperen moet je rekenen op een gemiddeld budget van 10 euro, wat alleen maar positief kan uitpakken wanneer je op simpele campings staat en/of vrij gaat kamperen. Bij overnachtingen in hostels moet je uit gaan van ongeveer 25 euro - wanneer je het goedkoop houdt. Bij dorms ligt dit gemiddeld op zo een 13 euro per nacht - wederom als je het goedkoop houdt.

Kosten van voedsel in Australië

De supermarkten in Australië zijn duurder dan de supermarkten in Nederland, alhoewel sommige producten wel goedkoper zijn. Doordat de supermarkten relatief duur zijn vallen de kosten voor voedsel ook relatief hoog uit. Dankzij de hoge kosten zijn ook de restaurants relatief duur en zo wordt uiteindelijk alles doorgerekend. Een goede barbie - een Australische barbeque - kost per persoon al snel 10 tot 15 euro en dan moet er nog bier of goon - een heel goedkope Australische wijn uit pak - worden gehaald! Wel valt er in Australië op veel plekken relatief goedkoop vlees te halen, variërend van kangoeroe tot een hele normale worst. De prijzen liggen echter nog steeds hoog, dus schrik hier niet te hard van. Groente is in Australië relatief duur, terwijl veel soorten fruit weer erg goedkoop zijn. Een "gewone" dag in Australië qua eten en drinken is ongeveer 10 tot 15 euro per persoon, enigszins afhankelijk van de locatie. Sydney en andere grote steden zijn goedkoper dan de afgelegen woestijn - mede door het grotere aanbod.

Uit eten gaan in Australië is prijzig en een gemiddelde avond in een restaurant inclusief drinken kost al snel 25 euro, als je niet alleen in fastfood restaurants eet. De kosten die in Australië gemaakt moeten worden om in restaurants te eten de gehele vakantie liggen dus vanzelfsprekend erg hoog. Er vanuit gaande dat je alleen in de avond bij restaurants eet en dit gemiddeld 25 euro kost, is dit over een vakantie van 30 dagen al 750 euro per persoon. Dus alleen voor de restaurants, zonder ontbijt, lunch en drinken er bij te betrekken!
Er valt al met al wel te concluderen dat eten en drinken in Australië flink op het budget kunnen drukken. Als er volledig zelf wordt gekookt en voor het eten wordt gezorgd kost het uiteindelijk ongeveer 10 tot 15 euro per dag. Als je constant uit eten gaat in de avond en voor de rest zelf voor het eten en drinken zorgt kost het ongeveer 35 euro per dag gemiddeld genomen.

Kosten van vervoer in Australië

Vervoer in Australië kost relatief veel, omdat veel mensen kiezen om een auto te huren. Het kan echter ook goedkoper, door overal heen te reizen met de bus, meestal de greyhound. De reden dat veel mensen voor de auto kiezen is omdat het veel vrijheid biedt en ze sneller ter plekke zijn. Daar staat echter tegenover dat de bus veel goedkoper is en - zeker langs de oostkust - bijna alle belangrijke toeristische plekken aan doet. Behalve de auto en de bus kan je binnen Australië ook met de trein, het vliegtuig en de boot gaan. Daarnaast is liften in Australië zeer gebruikelijk. Ook een auto kopen of een auto huren kan een dilemma zijn. Een auto huren is voor een aantal weken (tot ongeveer 10 weken) goedkoper en nuttiger qua tijd, maar daarna komt er een omslagpunt waarbij een auto kopen gunstiger is qua prijs. Ook dit bepaalt de gemiddelde kosten per dag sterk als we kijken naar het vervoer.

Er is geen duidelijk plaatje te schetsen van de kosten van vervoer, omdat het van veel verschillende punten afhankelijk is. In eerste instantie is het belangrijk om te bepalen met hoeveel mensen je op pad gaat en of je/jullie in Australië per bus of per auto gaan. Een simpele huurauto voor twee personen kost iets minder dan 25 euro per dag, zonder brandstof. Een iets ruimere huurauto voor 4 personen kost ongeveer 40 tot 50 euro per dag. Prijzen kunnen variëren per aanbieder - deze prijzen zijn inclusief verzekering. Een hop-on hop-off pas voor de greyhound in Australië (de meeste gekozen vorm) van Sydney naar Cairns kost al 419 Australische dollars. Kijk bij greyhound zelf voor de actuele prijzen

Al met al is het voor Australië zeer verschillend wat de daadwerkelijke kosten zullen zijn voor vervoer. Het ligt aan de groepssamenstelling, de groepsgrootte en nog veel meer. Een mooi gemiddelde ligt rond de 15 tot 20 euro per dag - maar als je in je eentje reist of een auto koopt dan is dit geheel anders.. De kosten in Australië variëren sterk voor het vervoer, omdat het zo afhankelijk is van alle verschillende factoren.

Overige kosten

De overige kosten in Australië variëren sterk als er wordt gekeken naar de oostkust en de westkust. De oostkust kent veel meer toeristische plekken en gebieden waar betaald moet worden dan de westkust. Aan de oostkust kunnen er bijvoorbeeld tours geboekt worden richting het "Great Barrier Reef" en tours richting de blue mountains, terwijl het aan de westkust allemaal veel beperkter is waar je heen kan gaan. De overige kosten die er gemaakt kunnen worden en vaak ook gemaakt worden zijn wel fors. Bijvoorbeeld: een zeiltochtje van 3 tot 5 dagen inclusief snorkelen of duiken richting de Whitsunday eilanden kost tussen de 300 en de 600 euro. Een dagje snorkelen op het Great Barrier Reef vanuit Cairns kost ongeveer 100 euro per persoon en zo zijn er nog meer voorbeelden. Toch zijn er vaak ook andere opties - goedkopere opties. Zo is het ook mogelijk om voor een 70 euro een trip naar het Great Barrier Reef te doen maar dan doe je een echte budget tour! Er zijn niet heel veel plaatsen die veel extra activiteiten bieden, maar de geboden activiteiten zijn wel extreem duur.

Een goed budget voor de overige kosten is totaal afhankelijk van het persoonlijke uitgavepatroon. Er zijn mensen die betalen minder dan enkele euro's per dag in totaal, terwijl er ook mensen zijn die tot wel 50 euro per dag kwijt zijn aan activiteiten, souvenirs en tours. Een goed gemiddelde bij een vakantie van 4 tot 6 weken is ongeveer 10 tot 20 euro per dag, alhoewel de zeiltocht naar de Whitsunday eilanden dit wel enorm veel duurder kan maken. Er is dus niet echt pijl op te trekken per toerist. Waar backpackers vaak goedkoper door het land trekken zijn ze soms wel eerder aangewezen op tours.

Wat is een realistisch dagbudget?

Een realistisch dagbudget voor Australië is lastig om te bepalen. Er zijn talloze mensen die voor ongeveer 50 euro per dag goed rond kunnen komen, maar er zijn ook talloze mensen die het net halen voor 100 euro per dag. Het is geheel afhankelijk van de kosten in Australië die je verwacht te maken. Een goed budget voor Australië ligt meestal tussen de 50 en de 70 euro per persoon op basis van 2 of meer personen. Voor die 100 tot 140 euro samen kan je een auto huren, brandstof kopen, moet je zelf je eten koken en kan je geregeld een tour doen. Bij 70 euro per dag kan je ook geregeld eens uit eten gaan of het iets luxer hebben door in een hotel te slapen in plaats van in een hostel of op een camping.
Voor de mensen die echt goedkoop uit willen zijn is het mogelijk om voor slechts 35 tot 40 euro per dag rond te komen. Je zal dan moeten liften, goedkoop (wild) kamperen, zelf je eten koken en zelf alles regelen. Doordat je echter vaak mee moet betalen aan de brandstof als je lift (dit is gebruikelijk in Australië) zal je niet veel goedkoper rond kunnen komen. Daarnaast ben je in de steden natuurlijk meer aangewezen op hostels of dorms en kan je vaak moeizaam zelf koken.